Saturday, September 1, 2012

Fabrica de zahăr

În anul 1958, autorităţile române au încheiat un contract cu firma franceză Fives Lille-Cail pentru construirea a două fabrici de zahăr cu capacitatea de 2000 t/zi. Cele două fabrici erau prevăzute a fi construite la Jucu şi la Bucecea. Activul de partid de la Cluj a hotărât ca în loc de Jucu, fabrica să fie construită la Luduş, pe atunci reşedinţa raionului, ca recompensă pentru primul raion colectivizat din regiunea Cluj. Această hotărâre a avut şi baze economice corecte: zona Luduşului oferă condiţii foarte bune pentru cultura sfeclei; Luduşul este nod de comunicaţii rutiere şi feroviare; locaţia aleasă are în apropiere rezerve de gaz metan şi de apă necesare procesului de producţie.

Fabrica de zahăr, an necunoscut
Imagine oferită de prof. Călin Zborovsky

Construcţia fabricii a început în 1959 şi, în timp record, aceasta a fost dată în funcţiune la 23 august 1960. Statutul de cea mai performantă fabrică de zahăr din România, câştigat în 1961, a fost păstrat mult timp prin retehnologizare şi mărirea capacităţii de producţie (2800 t/zi). S-au construit uscătoria pentru borhot, magaziile pentru borhot uscat şi pentru zahăr, iar după 1980 au fost construite o secţie ce producea napolitane, apoi o secţie pentru producerea băuturilor răcoritoare. Anul 1976 a consemnat cea mai mare producţie de sfeclă de zahăr; în acel an, fabrica din Luduş nu a putut prelucra în întregime 1 milion de tone de sfeclă în cursul unei campanii de 120 de zile. Aceasta a dus la construcţia a încă 20 de noi fabrici pe lângă cele 13 existente în ţară, cu capacitate de prelucrare supradimensionată şi prost plasate din punct de vedere economic. A fost începutul sfârşitului industriei româneşti a zahărului.

Fabrica de zahăr, an necunoscut

După 1989 a început declinul accentuat al fabricii, care a avut pierderi din ce în ce mai mari. În cele din urmă a fost privatizată, dar acest lucru nu a dus la revitalizarea ei şi in prezent de-abia mai supravieţuieşte. Este păcat, mai ales dacă ţinem seama de faptul că FZL a fost poate cea mai importantă unitate industrială a Luduşului şi a avut un aport esenţial în transformarea acestei localităţi. O dată cu apariţia ei, s-au consemnat migraţia accentuată a tinerilor din satele înconjurătoare spre Luduş, specializarea noilor angajaţi, dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor, construcţia de locuinţe – practic, evoluţia Luduşului spre urban şi dezvoltarea zonei înconjurătoare.

Fabrica de zahăr, 1963, Editura Meridiane
Sursa imagini: multihobby.ro

0 comments:

Post a Comment

 
;