Monday, September 24, 2012

1690, Johann Hoffmann

Neűe Ungarisch- und Türckische Grosse Land-Charte nebenst den anstossenden und benachbarten Ländern von Regensburg aus biß Hundert Meil hinder Constantinopel

Această hartă face parte din Colecţia Moll şi a fost tipărită la Nürnberg în 1690 de către Johann Hoffmann (1629–1698), editor german; a fost gravată de Wilhelm Pfann (activ între 1660-1690) (Nürnberg Bey Johann Hofmann Kunsthändlern; Wilhelm Pfann sculp.). Destinaţia iniţială era de ghid (Dabey ein Büchlein zu geschwinden Auffsuchen der Oerte dienlich).

Neűe Ungarisch- und Türckische Grosse Land-Charte …, 1690 (detaliu)
Aproximativ în centru Ludas

Harta acoperă o zonă foarte mare, din sudul Poloniei şi Rusiei până în Macedonia şi din Bavaria şi Marea Adriatică până la Marea Caspică şi Constantinopole, centrată pe Ţările Române. În dreapta-jos este un cartuş în forma unei statui regale, cu soclul înconjurat de prizonieri şi arme; pe soclu este înscrisă denumirea completă a hărţii. În dreapta cartuşului este o roză a vânturilor. În stânga-jos este scala hărţii. Suprafaţa este împărţită în carouri numerotate pe orizontală de la stânga la dreapta. Detaliile sunt abundente, cetăţile fiind reprezentate în vedere de sus, iar localităţile stăpânite de musulmani sau de creştini fiind indicate cu semne specifice; de asemenea, sunt reprezentate păduri şi forme de relief, dar şi diviziunile administrative.

Neűe Ungarisch- und Türckische Grosse Land-Charte …, 1690 (cartuş)

Neűe Ungarisch- und Türckische Grosse Land-Charte …, 1690 (scala)

Sursa hărţii: Moll’s Map Collection
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;