Wednesday, September 26, 2012

1696, Nicolaes Visscher II (1)

Exactissima Tabula qua tam Danubii Fluvii Pars Inferior, a Belgrado Urbe usq ad ejus ostia, et minores in eum influentes, Fluvii quam Regiones adjacentes, ut Transylvania, Valachia, Moldovia, Bulgaria, Bessarabia et Romonia, aliiq Ucraniae ac Podoliae Tractus Finitimi Ostenduntur

Familia Visscher a fost forța dominantă la apogeul epocii de aur a cartografiei olandeze. A fost binecunoscută în întreaga Europă pentru cunoștințele geografice avansate și pentru ornamentarea artistică a lucrărilor. A deţinut una dintre cele mai importante edituri din Amsterdam timp de aproape un secol. Firma a fost înfinţată de Claes Jansz Visscher (1587 - 1652), a fost preluată de fiul său Nicolaes Visscher I (1618 - 1679), apoi de fiul acestuia, Nicolaes Visscher II (1649-1702). Văduva acestuia din urmă, Elisabeth, a condus afacerile familiei până în 1726. În ultimii ani de activitate, ea a vândut multe dintre matriţe lui Peter Schenk cel Tânăr, care a continuat să le re-tipărească timp de multe decenii.

Exactissima Tabula…, 1696 (detaliu)
Aproximativ în centru Lugas

Harta a fost realizată între 1683 şi 1696 şi are dimensiunile 58 x 48 cm. Cuprinde spaţiul de la Constantinopole și Strâmtoarea Bosfor în sud-est la Ucraina și Podolia în nord-est, și din nordul Greciei în sud-vest la partea de sud a Regatului Poloniei în nord-vest, centrat pe Bulgaria și Valahia. În partea superioară este titlul hărţii, iar în stânga-jos este un cartuş în care sunt reprezentate scalele maghiară, germană, franceză şi italiană, precum şi legenda. Cetăţile şi oraşele mari sunt reprezentate ca miniaturi; de asemenea apar oraşele şi localităţile mai importante, sediile arhiepiscopiilor şi episcopiilor, graniţele unităţilor administrative, precum şi multe alte detalii.

Exactissima Tabula…, 1696 (cartuş)

Sursa hărţii: Lowcountry Digital Library
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;