Monday, September 10, 2012

1595, Gerardus Mercator

Transylvania

La sfârşitul secolului 16, celebrul cartograf Mercator realiza o superbă hartă a Transilvaniei. Gerardus Mercator (5 martie 1512, Rupelmonde, Flandra - 2 decembrie 1594, Duisburg, Germania) a fost cartograf, filozof şi matematician. Se numea de fapt Gerard de Cremer, numele latinizat fiind o traducere a cuvântului Kramer din germană, care înseamnă negustor. Este cunoscut în special pentru proiecţia Mercator, o proiecţie cilindrică a hărţilor, devenită astăzi standard. A fost primul care a utilizat termenul atlas pentru o colecţie de hărţi.

Transylvania (detaliu)
Aproximativ în centru Ludas

Mercator a început publicarea atlasului său, Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mvndi et Fabricati Figvra, în 1578. Atunci a apărut prima parte, Tabulae Geographicae C. Ptolemei ad mentem autoris restitutae et emendatae, conţinând hărţile lui Ptolemeu, corectate. A mai publicat continuări în 1585 şi în 1589. Hărţile neterminate (printre care şi cea a Transilvaniei) au fost completate şi publicate postum de fiul său Rumold în 1595. În 1604, plăcile de cupru pentru atlas au fost cumpărate de Jodocus Hondius și Cornelis Claesz. În 1606, Hondius a realizat o ediție complet revizuită a atlasului lui Mercator (numit astăzi atlasul Mercator-Hondius), utilizând gravurile acestuia.

Transylvania (detaliu)
Cartuşul din dreapta-jos

Printre hărţile lui Mercator se află şi Transylvania. Harta are dimensiunile 33.6 x 42.5 cm şi este realizată la scara 1:850.000 (7.5 cm = 8 miliaria Germanica communia). În colţul dreapta-jos se află un cartuş bogat ornamentat, cu denumirea hărţii, iar dedesubt indicaţia de scară Miliaria Germanica com:[munia], iar în colţul stânga-jos inscripţia Per Gerardum Mercatorem cum privilegio. Toponimele sunt în latină, germană sau maghiară. Caligrafia este italică, clară şi uniformă (de altfel, Mercator a scris şi publicat prima carte despre caligrafia italică apărută în nordul Europei). Formele de relief şi pădurile sunt frumos colorate. În zona noastră, Luduş (Ludas) este reprezentat în amonte de Bogata (Bogatz).

Sursa hărţii: Universitäts- und Landesbibliothek Darmstadt
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;