Sunday, September 9, 2012

1567, Matthias Zündt

Nova totius Ungariae

Această hartă rară a Ungariei a fost realizată la Nürnberg de Matthias Zündt în 1567. Zündt (circa 1498-1572) a fost un gravor, sculptor și bijutier din Nürnberg, care a gravat în aramă 13 hărți și vederi între 1565 și 1571.

Nova totius Ungariae, detaliu
Aproximativ în centru Lûdas

Titlul complet al hărţii este în latină şi germană, înscris în cartuşul din dreapta-jos: Nova totius Ungariae descriptio accurata diligens desumpta ex pluribus aliorum editis cosmographicis chartis et typis aereis incisa a Matthia Cynthio Norimbergensi Anno a Christo nato M.D. LXVII. : eine Neuwe warhafftige beschreibung des ganezen Ungerlands mit Sunderem fleyss auss Anderen Lantthaffeln zu sammen gebracht unnd in druck verserttiget durch Mathias Zundten zu Normberg. Im jar nach Christi geburt 1567 (aprox. O nouă descriere exactă a întregii Ungarii adunată cu grijă dintr-o serie de alte hărţi publicate și lucrări tipărite şi gravată în alamă de Matthias Zundt din Nürnberg în anul 1567 de la naşterea Domnului).

Nova totius Ungariae, detaliu
Cartuşul din dreapta-jos

Harta este color, realizată la scara 1:1,700,000; are dimensiunile de 52 x 86 cm pe o coală de 57 x 93 cm. A apărut inițial pe șase coli aranjate împreună. Aceasta prezintă vederi colorate ale orașelor importante, regatele, provinciile și țările vecine. Sunt reprezentate bisericile episcopale, dar și clădirile religioase turcești, reflectând faptul că la acea vreme o treime din țară era sub stăpânire turcească. Viața pastorală este reprezentată prin ilustrații de păstori, călăreți, case rustice, cabane, bovine, câini și alte animale. Sunt reprezentate mine și munți, precum și evenimente militare importante din secolul 16 cum ar fi lupte şi asedii. Toponimele sunt în primul rând în limba latină, dar şi unele în limbile maghiară și germană. Harta Zündt a fost folosit ca sursă pentru atlase din secolul 16, cum ar fi Theatrum Orbis Terrarum al lui Ortelius (1573) și Speculum Orbis Terrae al lui Gerard de Jode (publicat în 1584 și 1593).

Nova totius Ungariae, detaliu
În centru Budapesta în timpul stăpânirii turceşti

Sursa hărţii: American Geographical Society Library
Digital Maps Collection
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;