Saturday, September 8, 2012

1556, Wolfgang Lazius

Hvngariae Descriptio, Wolfgango Lazio Avct.

Wolfgang Laz, mai bine cunoscut sub numele său latinizat Wolfgang Lazius (31 octombrie 1514 - 19 iunie 1565), a fost un umanist austriac, important cartograf, istoric și medic. Lazius s-a născut la Viena și a studiat întâi medicina, devenind profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Viena în 1541. Mai târziu a devenit curator al colecţiilor imperiale ale Sfântului Imperiu Roman și istoricul oficial al împăratului Ferdinand I. În această calitate, a scris o serie de lucrări istorice, pentru care a călătorit mult, adunând (și, uneori, furând) documente din numeroase mănăstiri și biblioteci. Lazius a realizat, de asemenea, multe hărți ale Austriei, Bavariei, Ungariei, Greciei; acestea sunt considerate în prezent foarte importante în istoria cartografiei, în special Typi Chorographici provinciarum Austriae (1561), unul dintre cele mai vechi atlase istorice.

În anul 1556, Lazius a realizat o hartă de perete a regatului ungar pe 5 coli. Dată fiind destinaţia sa, nu ştiu (şi nu cred) să fi fost vreodată tipărită. Această hartă a devenit celebră doar în 1570, atunci când a servit ca bază pentru harta publicată de Abraham Ortelius (1527-1598) în atlasul Theatrum Orbis Terrarum. În "Catalogus Auctorum" Ortelius menționează autorii care au făcut diverse alte hărţi ale Ungariei, și anume Georgius Tanesterus Collimitus (sau Georg Tanstetter) în 1522, după manuscrisul lui Lazarus (completată de Ioannes Cuspinianus și publicată de Apianus în 1528). Lazius a revizuit această hartă în 1552. Ortelius mai menţionează hărți de Matthias Cinthius (sau Zyndt, Zund), Gastaldi Jacobus și Sambucus Ioannes. Atlasul lui Ortelius a fost un adevărat succes, fiind tipărit în nu mai puţin de 23 de ediţii între 1570 şi 1667. Până în 1610 s-au tipărit aproximativ 8175 exemplare, enorm pentru acea vreme.

Hungariae Descriptio, Wolfgango Lazio Auct. (detaliu)
Aproximativ în centru: Ludaz

Harta lui Lazius are titlul Hvngariae Descriptio, Wolfgango Lazio Avct. Cum privilegio (O reprezentare a Ungariei de Wolfgang Lazius cu privilegiu). În colţul stânga-sus este un cartuş decorativ, iar în dreapta-jos un alt cartuş ce conţine regulilemaghiare de pronunţie. Hungaricæ uoces | quomodo lengendæ sunt. | CH litteræ in vocibus | Hungaricis CZ. S, littera | pro SCH. Z, littera pro | S simplici, in vocibus | Hungaricis. W, litte:|ram in fine pro | VY. (aprox. Cum se pronunţă în maghiară. Literele CH sună în maghiară ca şi CZ. S este litera pentru SCH. Z este litera pentru S-ul simplu în maghiară. În sfârşit, W este litera pentru VY). Notă: Pe hartă, Luduş apare ca Ludaz; în conformitate cu regulile de mai sus, denumirea ar veni Ludas. În stânga cartuşului este indicată scara hărţii (aprox. 1:2.460.000 / 72 mm = 15 milliarium Hungaricorum). Harta a fost realizată prin gravură în cupru şi a apărut în peste 50 de variante necolorate sau colorate. Satele şi oraşele sunt reprezentate ca miniaturi, iar caligrafia este frumoasă, clară şi uniformă.

Cartuşul din dreapta-jos

Sursa hărţii: The Moravian Library
Pentru harta completă cu zoom, click AICI

0 comments:

Post a Comment

 
;