Wednesday, August 1, 2012

Biserica romano-catolică

La sfârşitul secolului al XIX-lea, comunitatea romano-catolică celebra slujbele într-o capelă şi ar fi dorit să construiască o biserică înainte de colonizarea celor câteva sute de familii maghiare în Luduş. A reuşit construirea unei biserici abia la începutul secolului al XX-lea. La 13 octombrie 1899 s-a întocmit un proces-verbal care făcea referire la această problematică. Iniţial s-a găsit ca soluţie pentru locul de ridicare a bisericii donaţia făcută de contele Andrássy Gyula. La 20 martie 1901 se alege însă un alt teren primit din partea Ministerului Agriculturii. Construcţia se va finaliza în anul 1906 (arhitect Hübschl Kálmán), iar în 1909 Episcopul Majláth Gusztáv Károly ridică comunitatea catolică din Luduş la rang de parohie de sine stătătoare.

Római-katolikus templom / Biserica romano-catolică
an necunoscut

Biserica, fără a respecta întru totul caracteristicile stilului neogotic, poate fi încadrată totuşi acestuia în ceea ce priveşte aspectul general: proporţiile, organizarea planimetrică, forma turnului, folosirea contraforturilor ca elemente de rezistenţă. Pe de altă parte ferestrele precum şi portalul intrării principale au deschideri semicirculare. La exterior faţadele combină suprafeţe în cărămidă cu suprafeţe în tencuială albă. Interiorul este compus dintr-o singura navă acoperită cu o boltă semicirculară şi din absida altarului decroşată la exterior.

Strada Regală şi Biserica romano-catolică
an necunoscut

Trei din cele patru clopote au fost rechiziţionate în 1916 pentru efortul de război. În 1926 au fost achiziţionate alte două clopote, de 262 kg, respectiv 60.5 kg. Orga a fost reparată în 1923 de către meşterul Szeidl Ferenc, în 1927 a fost introdusă încălzirea, iar în 1928 firma Oberbauer din Budapesta a realizat altarul şi statuia Inima lui Iisus. În perioada 1956-1968 biserica a fost racordată la utilităţi; a fost renovată în anii de după război, apoi în 1968, 1987. În anul 2006 a fost celebrat centenarul bisericii.

2 comments:

Nexxus said...

Mă scuzați pentru că iarăși intervin, dar ultima fotografie (cu interiorul bisericii) este tot din Ludas, Ungaria

http://www.brody.iif.hu/adattar/node/717

Adrian said...

Mulţumesc mult. Sugestiile şi criticile sunt întotdeauna binevenite!

Post a Comment

 
;