Transylvaniæ principatus : in quinque nationes divisus longitudine 68 millaria german: et latitudine 50 mill: complectens : cum grat. et privil. S. R. I. vicariatus in partib[us] Rheni, Sveviæ, et juris Franconici / juxta recentiss. designationem accuratissime æri incisus per Matthæum Seutter sacr. cæs. et reg. cathol. majest. geographum, et chalcographum augustanum
Georg Matthäus Seutter (1647–1756) a fost unul dintre cei mai importanţi şi prolifici editori de hărţi germani ai secolului 18. A studiat gravura la Nürnberg cu vestitul Jonann Baptist Homann, apoi şi-a deschis propria firmă la Augsburg. La început, a copiat sau s-a bazat pe hărţile lui Homann şi Delisle, apoi şi-a consolidat firma, iar în 1732 a primit titlul de geograf imperial de la împăratul Carol al VI-lea. Din 1757 firma a fost preluată de fiul său, Albrecht Carl, iar în 1762 a fost împărţită între Johann Michael Probst (1757-1809) şi Tobias Conrad Lotter (1717 – 1777), ginerele lui Matthäus Seutter.
Transylvaniæ principatus …, 1740 (detaliu)
Aproximativ în centru Lugas
Harta a fost realizată la scara 1 : 720.000, a fost gravată în aramă şi imprimată la Augsburg pe o coală cu dimensiunile 48 x 56 cm. A apărut în mai multe ediţii între 1740 şi 1760. Cartuşul este plasat în dreapta-jos, conţine titlul şi are forma unui soclu decorat simplu, pe care se află un scut oval cu stema Transilvaniei. În stânga-sus se află descrierea hărţii. Coloraţia este delicată, gravura fină şi precisă; aşa cum ne-am obişnuit deja de la multe hărţi pe care le-am prezentat anterior, Luduş e reprezentat în amonte de Bogata, iar zona Târnavelor este locuită de moldoveni…
Transylvaniæ principatus …, 1740 (cartuş)
Transylvaniæ principatus …, 1740 (legendă)
Sursa hărţii: Der Online-Katalog des Bibliotheksverbunds Basel Bern
Pentru harta completă cu zoom, click AICI
0 comments:
Post a Comment