Între dealurile domoale ale Podişului Transilvan se ascunde Luduş, un orăşel liniştit de provincie. Situat la 46o 29' N şi 29o 07' E, la 279m deasupra nivelului mării, Luduşul s-a dezvoltat pe malurile mănoase ale Mureşului şi are aproximativ 17000 de locuitori.
Dovezile arheologice plasează începuturile acestei aşezări în epoca pietrei, iar prima atestare documentară a localităţii datează din 1333. Comunitate prosperă, centru administrativ al zonei, Luduşul devine oraş în anul 1960. Oraşul este străbătut de drumul european E60, de căile ferate 405 (Războieni - Tg. Mureş) şi 406 (Luduş - Bistriţa) şi este plasat la 30km de aeroportul internaţional Tg. Mureş.
View Larger Map
Luduş este un oraş atât de liniştit încât îţi poţi auzi gândurile. De mii de ani, oamenii de aici au pescuit şi au vânat, au cultivat pământurile, au crescut animale, au făcut negoţ. Aici nu au avut loc bătălii, nu s-au înscăunat regi, nu au fost răpite prinţese… Dar chiar şi un oraş atât de paşnic are amintiri care merită păstrate şi pe care intenţionez să le pun în valoare. Veţi regăsi în paginile acestui blog documente colbuite, fotografii îngălbenite ce păstrează clipe din viaţa oamenilor din Luduş.
Ilustraţiile provin din colecţia domnului Teofil Petrovan (care mi le-a pus la dispoziţie pentru publicare), dar şi de pe Nexxus Blog, Marosludas. Aceleaşi fotografii se regăsesc pe foarte multe site-uri sau bloguri, aşa că nu am putut identifica sursa iniţială a acestora. Unele dintre ele sunt inscripţionate cu watermark-uri (profila.hu, darabanth.hu, cholnoky.ro, multihobby.ro); se poate presupune că aceea ar fi sursa iniţială a imaginilor. Site-ul profila.hu nu mai există; darabanth.hu este un site de licitaţii online, pe care în acest moment nu mai sunt disponibile imaginile în cauză; cholnoky.ro permite downloadul liber al imaginilor; pentru imaginile de pe multihobby.ro am primit permisiunea de publicare.
Ca surse de documentare am folosit la bază Monografia oraşului Luduş, editura Nico, 2006, Mircea Fanea - Monografia satului Gheja-Luduş, Birotic-Center, 2006, date culese din diverse alte cărţi, documente sau de pe Internet, dar şi convorbiri cu localnici în vârstă ai oraşului. Le mulţumesc tuturor!
2 comments:
Felicitări pentru blog. Este o idee foarte bună. Aștept cu nerăbdare și alte postări cu amănunte din istoria orașului nostru
Mulţumesc pentru aprecieri, o să modific şi completez în permanenţă partea de istorie a oraşului, in funcţie de informaţiile noi pe care le găsesc. Orice sugestie sau critică sunt bine-venite!
Post a Comment