Thursday, February 28, 2013 3 comments

Studenții belgieni la Luduș și la Gheja

Guest post by Karl Catteeuw

Karl este unul dintre studenţii belgieni care au lucrat ca voluntari în oraşul nostru în anii ’90. Într-un email pe care mi l-a trimis astăzi, el a făcut o scurtă prezentare a experienţei lor în România, pe care o consider interesantă pentru cititorii acestui blog. După atâţia ani, Karl vorbeşte o limbă română excelentă, lucru de care vă veţi convinge citind textul de mai jos:

Draga Adrian,

I wrote up a short piece about the student project. If you think it would be useful for the oldludus weblog, feel free to use it. If it doesn't fit, no problem.
Both picture are from september 1995. The first one with the Keddy rental bus was taken in the playground of your school, where they also slept. The second one was taken at the Kasler house in Str. Republicii, where they held quizes and sing-a-longs and parties every few days.

Sincerely, Karl

Studenții belgieni la Luduș și la Gheja (1991-2002)

Într-un mesaj anterior a fost subliniat istoria castelului de Gheja. Acest post este despre istoria mai recentă, după revoluție. În primăvara 1990 a vizitat senatorul belgian Willy Kuijpers castelul, în care începând cu anii 1960 departamentul de psihiatrie a fost găzduit. La întoarcere, Kuijpers a cerut organisatia internaționala Bouworde a fi încă lucrările urgente in vara de 1990, mai ales în sala de baie și pe accesibilitatea celor două turnuri. Un membru al personalului Bouworde, Paula Clijsters, a văzut că infrastructura nu este suficient și a dorit introducerea ceva mai mult inspiratie în funcționarea departamentului.

Clijsters, cine locuieste acum la Bucuresti, au venit din orașul Universitatea din Leuven și cunoștea profesorul de psihopedagogie Walter Hellinckx. În tîmpul de exameni, iunie 1991, Hellinckx a numit pe studenti să conducere în iulie și august la Ludus cu un microbuz închiriat. Cele doua grupuri nu au fost foarte pregătit, și nu a avut nici o astfel de cazare, însă acest lucru a fost compensat de entuziasm. Prin Biserica Catolică 'rosu' ar putea băieții primul an sejurului într-o casă în Strada Republicii, fetele ïntr'un apartement din Strada 1. Decembrie. După întoarcerea lor, pregătirea în anii următori mai bine abordate în colaborare cu studenți de la Ghent: lecții de limbă română, un contact mai bine si mai prientos cu personalul, cazare în camin la fabricii de zahăr (1993-1994), în Generala Scoala Nr 1 (1995) și în cresa oraseneasca (1996-2002). De asemenea, activitatea au fost acordate vizite de studiu pentru personalul, a face sicrii personale pentru locuitorii și au inceput lucrărilor pentru rezidenților (agricultura de tutun, întreținerea de paturi, garduri de sârmă tresa, crestere de porci).

Zece ani microbuzul Keddy au avut o imagine fixă ​​în Luduș în fiecare vară. Studenti din orasele belgiani Gent și Leuven a făcut prieteni în Ludus. În schimb Ludus a fost de câteva ori prezente în Belgia. Fotograf de presa Tim Dirven a făcut rapoartele foto ïn 1992 și în 2001 la Gheja, care au fost utilizate in expoziții în 2011, în Spitalul de Psihiatrie Dr. Guislain în Gent. Și în 1999, canalul de televiziune naționale VRT a trimis o documentar de Désiré Naessens despre psihiatria la Gheja, si proiectul studentilor.

 
;